23.12.2012 година - Новата епоха за човечеството Информация за приближаващата 2012 година. Как да се отнасяме към живота, планетата и ситуация, пред която ще се изправим.
 
ИндексКалендарВъпроси/ОтговориТърсенеПотребителиПотребителски групиРегистрирайте сеВход

Share | 
 

 Има ли директна връзка между чакрите и меридианите?

Go down 
АвторСъобщение
Admin
Admin
avatar

Брой мнения : 66
Join date : 10.07.2010

ПисанеЗаглавие: Има ли директна връзка между чакрите и меридианите?   Нед Юли 11, 2010 3:28 am

Има ли директна връзка между чакрите и меридианите?

Или пътеводител в енергийната система на човека.

хипотеза от д-р Костадин Боянов

Известна от хилядолетия, структурата но човешката Аура се повтаря по един и същ начин от различните езотерични школи. Има ли рационално обяснение това? Как да съединим анатомичните познания с езотеричните такива? Възможно ли е да се касае за наистина съществуващи структури, та дори и цяла анатомична система, която не познава официалната медицина?

Вече в световен мащаб се говори все повече за структурата и функцията на човешкото биополе и биофизиката навлиза все по-дълбоко в неговата същност.

Чакрите и първите два слоя на аурата са вече видими с помощта на новите технологии на принципа на превръщането на измерената електромагнитна честота в цвят.

Човешката енергийна система се оказва сложна структура, състояща се от 7 слоя на аурата, 7 главни и 21 второстепенни ръководни центъра- чакрите и акупунктурните меридиани, по които тече енергиен флуид.

Акупунктурата е призната от официалната медицина и нейното учение за меридианите, контролиращи отделни органи и системи е добре известно.

Можем да си представим акупунктурната мрежа като система, контролирана, както от мозъка, така и от енергийните центрове- чакрите.

Ако оприличим тялото на глобус, вертикалния „Гринуички”

меридиан ще е основния енергиен поток, течащ в гръбначния мозък от и към главния мозък на човека. От двете страни на гръбначния стълб са разположени други два главни меридиана-ляв и десен, съответни на Ида и Пингала от йога- традицията и на първата линия на меридиана на пикочния мехур, установено от Хироши Мотояма.

Акупунктурните меридиани са разположени като кръгове-паралели, перпендикулярно на тези два меридиана и така контролират органите по цялото протежение на гръбначния стълб.

Образно казано, можем да си представим една гимнастичка, която върти обръчи около тялото си. Тези цветни обръчи са акупунктурните меридиани.

Но как чакрите контролират тази система, за да се получи една наистина цялостна енергийна структура?

На този въпрос отговарят познанията за анатомията на гръбначния мозък, спиналните ганглии и сплитове. Група органи се „командуват” от един „отрязък” от гръбначния мозък или по-точно група съседни гръбначно-мозъчни сегменти. Така например за епидурално обезболяване при панкреатит е нужно да се блокират от 8-ми до 10-ти гръден прешлян.В акупунктурата пък меридиана на далака и панкреаса преминава през 9-ти гръден сегмент. Тоест, налице е съвпадение между знанията за регулацията на органите от гръбначния мозък от официалната медицина и тези от акупунктурата.

За връзката между чакрите и нервните сплитове се споменава от Чарлз Ледбитър, Хироши Мотояма, Барбара Бренън, Пенелопе Куест и много други автори. Местоположението и честотите на чакрите днес са потвърдени от много биофизични лаборатории в света. Налице е пълно съвпадение по местоположение между отделните сектори от гръбначния стълб, които се контролират от нервните сплитове и чакрите, които също взаимодействат с тях

Но има ли директна връзка между чакрите и акупунктурните меридиани? Къде би могла да се осъществи тя?

В акупункурата всеки меридиан, отговарящ за даден орган или система има т.нар.съчувствени точки. Те са две, разположени от двете страни на гръбначния стълб.Всеки меридиан хоризонтално

преминава през своите съчувствени точки.

Всички съчувствени точки лежат вертикално


на първата линия на меридиана на пикочния мехур, успоредно на гръбначния стълб, двустранно, на два напречни пръста от срединната линия. -fig.1Тези обяснения изглеждат твърде специализирани за обикновения читател. Но нека да си представим отново същата гимнастичка, която върти обръчи около тялото си. Меридианите са тези обръчи, а съчувствените точки са местата на контакт с нейното тяло. Сбора от съседни съчувствени точки образува мястото, където чакрата контактува с човешкото тяло.

Тези точки се намират анатомично точно срещу спиналните ганглии, разположени от вътрешната страна на гръбначно-мозъчния прешлян. Между тях съществува рефлекторна връзка, добре позната на невролозите за лечебните блокове. По този начин за осъществяване на влияние от чакрата върху отделния нервен сплит не е нужна директна връзка, тя се осъществява чрез спиналните ганглии.

И така, чакрите контактуват с меридианите в съчувствените им точки. Можем да си представим фуниеобразните стени на чакрата, преминаваща през тях и в дълбочина контактуваща със спиналните ганглии, а в основата си- с гръбначния мозък- неговата централна част. Така енергията протича централно към мозъка, носеща информация.-fig.2


От друга страна, анатомично има известно припокриване

между линията на пикочния мехур/или Ида и Пингала/ от двете страни на гръбначния стълб и познатите от анатомията стълбове на Гол и Бурдах, разположени в задните рога на гръбначния мозък. Много е вероятно двата енергийни пътя от двете страни на гръбнака всъщност да са електромагнитната им полева проява, а централния енергиен път напълно да съвпада със спино-таламичния и ретикуло-таламичен анатомични централни пътища към мозъка. Така енергията протича по един централен и два странични пътя. Пак съвпадение, което поражда размисъл и почуда.

За квантовата физика дуализма е постулат- материята има и полева същност. Отнесено към човека, това би означавало- ние сме материална структура, изградена от атоми, но също и сумарното им поле- Аурата. Между веществената и полевата форма на материята съществува взаимодействие и взаимно превръщане. Същото се отнася до човека и неговата биоенергийна система.

Директната връзка между чакрата и съответните меридиани осигурява директния й контрол върху дадена област от човешкото тяло. Така например диафрагмалната чакра оказва влияние върху

диафрагмата, меридианите на черния дроб, жлъчката, далака и панкреаса, стомаха- 8, 9, 10, 11 и 12-ти гръден прешлян. Това означава, че тя обхваща тези прешляни, повлиявайки съчувствените им точки и спиналните ганглии. Официалната медицина признава инервацията на органите от тези сегменти на гръбначния мозък.

Друга линия, по която е възможно контактуването на чакрите с меридианите е втората линия от меридиана на пикочния мехур, разположена също двустранно, по протежението на гръбначния стълб, на 4 напречни пръста от срединната линия. Всички точки от тази линия имат имена, свързани със психологията на човека- седалище на душата- трети гръден прешлян, мястото на волята- на ниво втори лумбален прешлян и др.

Това навежда на мисълта за психологичното значение на чакрите и нарушенията в тях, водещи до различни психологични проблеми на личността. За това подробно е описано в т.нар. психодинамика на чакрите – раздел от книгата на Барбара Ан Бренън “Ръце от светлина”. Модерната биофизична апаратура на ITEM-bioenergy също потвърждава факта, че човешката Аура съдържа информация за психологичното състояние на личността.

Всъщност, за промяна в начина на живот, наред с лечението се говори не само в езотеричната, но и в традиционната медицина. Без да е променил своите стереотипи, човек отново би се разболял от болестите, на които е податлив.

И така можем да си представим чакрата като един влак, който е на въздушни криле. Той е стъпил на “коловоза” на първата линия, като по този начин осъществява контрол върху физическата функция на тялото. А крилете са стъпили на втората линия- за психологичен контрол.

Къде ще ни отведе този влак? Към депресията и болестта или към физическото и духовно здраве- това зависи от самите нас.

Идеята за локалния контрол във физичен и психичен аспект на чакрите върху човешката личност се вписва в познатия анатомичен и акупунктурен модел на човека и допълва познанието за самите нас с невероятни дълбочини...

Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://2012anewage.bulgarianforum.net
 
Има ли директна връзка между чакрите и меридианите?
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
2012 A New Age :: Полезно по пътя-
Идете на: