23.12.2012 година - Новата епоха за човечеството Информация за приближаващата 2012 година. Как да се отнасяме към живота, планетата и ситуация, пред която ще се изправим.
 
ИндексКалендарВъпроси/ОтговориТърсенеПотребителиПотребителски групиРегистрирайте сеВход

Share | 
 

 Изтъкани от светлина

Go down 
АвторСъобщение
Admin
Admin
avatar

Брой мнения : 66
Join date : 10.07.2010

ПисанеЗаглавие: Изтъкани от светлина   Нед Юли 11, 2010 3:25 am

Предговор

Една истина се повтаря от различни езотерични школи и от хилядолетия по цял свят.

Една истина, посрещана понякога с присмех и пренебрежение от научния консерватизъм.

Една истина, смайваща със своята Божествена постройка.

Това е истината за биоплазматичното тяло на човека.

От времето на “Упанишади” до наши дни нищо не се е променило. Човекът и неговата аура са непроменени, взаимно проникнати и неотделими.

Една и съща структура на биополето е повтаряна от незапомнени времена в различни точки на света. Кундалини в Индия, тантра-йога в Япония, цигун лечение в Китай, Рейки-терапия със силна школа в Англия, келацията от школата на Барбара Ан Бренън в Америка и Австрия, дистанционното лечение на испанеца Хосе Силва, акупунктурата, цветотерапията - всички те почиват на една и съща теория за човешката аура.

Провеждащите се по цял свят биофизични изследвания недвусмислено показват, че биополето на човека е реално съществуваща структура .

Все повече в наши дни се утвърждава дуалистичния подход. Материята е частици, но и полета. Биоплазматичното тяло, обгръщащо и проникващо човека-също така.

Аурата на човека не е мистика на шарлатани. Тя е величествена структура, който ни смайва със своята оригиналност и простота. И който се е докоснал до нея, вече не е същия.

Не е измислица чудото на човешкото биополе. То е реален факт, с който трябва да се съобразяваме и да го използуваме за човешкото здраве и духовно развитие.

Нека да тръгнем в пътешествието в този невероятен свят на човешката същност, скъпи читателю! Попътен вятър!Костадин Боянов

Тайнствената “вис виталис”

Един задочен спор се води непрестанно между официалната и алтернативна медицина. Те не могат да разделят човешкото тяло и душевност. Този спор в частност е между лекаря и лечителя. Нека да се приближим до тях и да видим за какво спорят.

Лекарят би казал, че официалната медицина е базирала голяма част от познанията си на изучаване на мъртвото тяло - структурен подход. Едва по-късно започва изучаването на човешките органи и системи в тяхното взаимодействие - функционален подход. Хистологията и микробиологията надникнаха дълбоко в клетката и човешкия геном. Биохимията обогати функционалния подход с интимните механизми на взаимодействие на ензимите и хормоните. Тясното специализиране на лекарите често дава дан на тесен подход към пациента за сметка на холистичното разбиране на организма.

Лечителят би рекъл, че се базира точно на цялостния подход към организма като отворена енергийна система. Органите и системите получават и излъчват енергия, която може да даде ценна информация за здравословното състояние.

Още академик Вернадски говори за човека като система, обменяща с околната среда материя, енергия и информация. Корпускулярно-вълновата теория разглежда материята като съставена от частици и поле едновременно. Тя залегна в цялостния научен подход. Айнщайн откри преобразуването на материята и енергията.

В този смисъл ние можем да разглеждаме и организма като материя и поле.

Медиците веднага биха скокнали да запитат: Къде е това мистериозно биополе? Покажете ни го да го пипнем и изследваме и тогава ще повярваме. Не е ли то само повод на необразовани шарлатани да объркват хората и техните диагнози?

Лечителят ще повдигне рамене и ще запита: А нима вие не го уловихте, изследвайки мозъка и сърцето с ЕКГ и ЕЕГ? Всеки орган излъчва поле, включващо се в сумарното биополе на организма. Как признавате, че сърцето излъчва енерго-информационен сигнал, а целия организъм няма?

Тук медикът гордо би посочил новите си блестящи уреди - ултразвук и скенер.

Но те отново откриват вече настъпилите нарушения, не и преди това, когато организма компенсира все още заболяването.

Лечителят разтревожено ще потупа медика по рамото срещу човек, който изглежда напълно здрав, усетил алармените сигнали от заболяващия орган.

Лекарят недоверчиво ще го погледне, разчитайки на сетивата на апаратурата и лабораторните изследвания. “Този човек не ми харесва”- мърмори си той, без да разбира, че интуицията го е предупредила за заболяването на пациента му.

Къде е истината? Моделът на човека като отворена енергийно- информационна система съвсем не е еретичен за компютърните времена. Ние не се учудваме, че сателита изпраща сигнали до нашия телефон, радиото или телевизията. Но не можем да приемем , че организма е способен да приема и излъчва енергия и информация.

Този задочен спор не може да продължи, без да се засегне основния философски въпрос за материята и духа. Науката достигна до невероятни дълбини на материята, оставяйки духът на религията и психологията. Жизнената сила вис виталис бе изтикана, без да се схване, че става дума за енергийния потенциал на живата материя.

Медикът би казал, че това са бабини деветини. Лечителят би се засегнал, когато атакуват духовните му убеждения в една или друга религиозна система. И в тази взаимна обида изгаря истината, че Вселената е една и корпускулярно-вълновата теория важи както за материята, така и за духа.

Къде е духът? Може ли той да бъде регистриран?-веднага ще запита ентусиазирания изследовател. Още през 1982г. руски физици заговориха за частиците лептони, които са тясно свързани с кварките. Споменаваше се за лептонен дух, но после нещата се закриха за обществеността. Материята и духът са структурно и функционално преплетени в тези дълбочини на атома. И неотделими като сребърни нишки в плат.

Друг подход търси духът в съзнанието като функция на мозъка на човека. Тук психолозите обаче биха изтъкнали ролята на подсъзнанието- огромно хранилище на информация и опит. Лечителите също биха подкрепили това становище. Много от психичните разстройства се дължат именно на афекти или архетипите на поведение, заложени в подсъзнанието. Лекуването чрез автохипноза също така се базира на ролята на волята за контролиране на заболелия орган и неговото излекуване. В рамките на шегата заболяването може да се представи като паразитна програма, която се коригира с антивирусната програма на волята.

Кое е първичното? Материята или духът, компютърът или хилядите битове информация, които го карат да работи? Този безсмислен спор отрича единния подход към материята и духът, към материята и енергията.

Ние сме съставени от милиарди трептящи частици, които могат да приемат и излъчват енергия. И това не противоречи на нито един фундаментален закон на мирозданието. Енергията от околната среда преминава през нас, носейки ни храна, сетивна информация и най-сетне знание и себепознание.

Ето защо е необходимо да се изучи енергийния модел на човека. Да се види как енергията протича през органите и системите. И този модел да стане част от изучаваната анатомия на човека. По този начин много от функционалните нарушения биха намерили своето обяснение, без да се превърнат в заболяване.

Хилядолетното учение на йогите за чакрите и на китайците за акупунктурните меридиани са части от този енергиен модел. Те отделят внимание на биоритмите при лечението. Учението им за 5-те първо елемента изглежда архаично, но то предполага 5 различни начина за интерпретиране на даден симптом и правилното му лечение, а не симптоматичния подход на начинаещия лекар.

Двойното признаване на организма като структура и поле не е отстъпление, а един много по- модерен подход към лечението. Трябва да приемем, че органите са одухотворени, т.е. те имат енергиен капацитет и резерв. И това най-рано сигнализира за заболяване. Тук истинските лечители биха могли да бъдат добри диагностици.

Изглежда далече денят, когато за лекари ще се избират точно носителите на тези сетива. И те ще специализират специалността енерготерапия, без да бъдат охулвани от обществото. Лечителите пък трябва да преглътнат гордостта си и да се заемат с изучаването на медицинските постижения.

Нека оставим спорът кое е първичното, който не носи никаква полза.

Лечителите изглеждат за лекарите чудновати фанатици, а всъщност и двете категории признават, че е нужен висок морал за лекуващия. Хипократова клетва или принципите на религиите, смисълът е един и същ. Висок морал е нужен да помагаш на страдащия.

И това често се забравя както от лекари, така и от лечители.

Те просто трябва да извървят пътя един към друг и да си подадат ръка.Биополето- мистика или реалност

Много езотерични школи са описали подробно енергийното поле на човека. Но ученият медик и непредубеденият читател биха потърсили материални доказателства за това. Проучвано ли е биополето с научни способи и какви са резултатите?

Още питагорейците 500 г.пр. н. е. са имали схващането за единна космическа енергия, протичаща в цялата природа. Те считали, че светлината може да лекува.

През първата половина на 19 век. Бойрак и Либо забелязват, че хората притежават енергия и могат взаимно да си въздействат. Присъствието на даден човек може да има положително или отрицателно въздействие.

Парацелз нарича биоенергията “илиастер”. Според него илиастерът се състои от жизнена енергия и жизнена материя.

През 19в. математикът Хелмонт постулира съществуването на космичен флуид, чист жизнен дух, съдържащ се във всички тела.

Месмер нарича това “магнетичен флуид”, който може да зареди одушевени и неодушевени тела. Той смята природата му за близка до електромагнитното поле.

Австрийският химик Райхенбах през втората половина на 19в. нарича биополето “одическа сила”. Той открива, че дори кристалите се поляризират от нея, макар да не са магнити. При биополето се привличат еднаквите полюси, а не противоположните. Райхенбах открива връзка между слънцето и одическата сила в областта на червения до синьо-виолетовия спектър. Одическа сила може да тече по жица със скорост 4 метра в сек., като скоростта не зависи от електропроводимостта, а от плътността на проводника. Предмети могат да се заредят с тази енергия. Тя може да се фокусира с леща. Реагира на въздушните течения както газообразен флуид. Райхенбах открива, че човекът е поляризиран- лявата страна е отрицателна, а дясната- положителна.

Какви са функциите на енергийното тяло?

1. Приема, разпределя и енергизира физическото тяло и неговите системи.

2. Служи за матрица при заболяване. Ако има дефекти, такива има и физическото тяло.

3. Посредством чакрите контролира функцията на органите, системите и жлезите с вътрешна секреция.

4. Защитава срещу микроби, отрови, отпадъци и болна енергия, като ги изхвърля.

През 1911г. Уилям Килнър, доктор по медицина наблюдава светеща мъгла около тялото с помощта на цветни филтри. Той я разделя на 3 зони- тъмна, непосредствено до тялото, с дебелина 6мм., разредена с дебелина 2,5 см. и фино външно сияние с дебелина 15 см. Килнър открива, че аурата има различия по възраст, пол, интелект и здравословно състояние. Той диагностицирал белодробно възпаление, апендицит, епилепсия и хистерия с тези цветни филтри.

В началото на 20-те години д-р Вилхелм Райх, психиатър, нарича биоенергията “оргон”. Той прилага психоанализа на Фройд и телесни терапевтични техники за отблокиране на оргонния поток в болния орган. От 30-те до 50-те години същият изследва с микроскоп пулсиращата биоенергия дори около микроорганизми. Създава специален акумулатор на биоенергия, който може да запали газоразрядна лампа. Поставените изотопи в този уред са увеличавали скоростта си на разпад.

През 1939г. Кирлиан и съпругата му фотографират биополето с високочестотно електрическо поле. Те разбират, че първо заболяванията се откриват в биоплазменото тяло.

В Кировския държавен университет в Алма-Ата група учени установяват, че биоплазмата не е механично струпване на заредени частици, а цялостна структура, определяща формата на организма.

Д-р Ричард Добрин и Джон Пиеракос наблюдавали с уред, усилващ светлината близо до тялото, наречен колоризатор човешкото биополе на черно-бял монитор.

В средата на 20 век д-р Джордж де ла Уор и д-р Рут Драун откриват радиониката- система за диагностициране на човешкото биополе. С апаратурата си те направили снимки на кисти и тумори в белия дроб, мозъка и дори на тримесечен ембрион в матката.

Д-р Жен Ронлян от Китай измерил ки-енергията на човека с биодетектор, направен от жилка на лист и фотоквантово устройство. Детекторът реагирал с пулсации.

В Шанхайския институт по атомна и ядрена физика са установили, че биоенергията има звукова компонента. Наблюдавани са и микрочастици с размери 60 микрона и скорост 20-50 см.в сек.

В И-т по биоинформация “А.С.Попов” изследвали вълновите характеристики на биополето. Те установили, че живите организми излъчват вибрации с честота 300- 2000 нанометра. Подобни резултати са потвърдени във Англия, Холандия, Германия и Полша.

През 1988г в Пекин е била проведена Първа световна конференция за академичен обмен по медицински цигун. (биоенерголечение) с впечатляващи резултати.

Фенг Лида и др. от центъра по имунология в Пекин изследвали стомашни аденокарциномни клетки в тъканни култури. В 41 опита облъчване 60мин. с биоенергия намалява раковите клетки с 25,02%, сравнено с 0% в контролата, наблюдавано с електронен микроскоп.

Ванг Юншенг и др. съобщават за повишена имунна активност на макрофагите у мишки след облъчване с биоенергия.Зао Коузен и др. 10 дни подложили по 10-14 мин. на облъчване с биополе клетки на левкемия при мишки. Установено е статистически значимо намаление на левкозните клетки.

Джиа Лин и др. изследват влиянието на биополето при счупвания у зайци. Установено е по-голямо количество и плътност на образувания калций при облъчените с биополе, което говори за повишена биоактивност при лечение на кости и мускули, в резултат на биоплазмената енергия.

Всички тези изследвания показват, че човешката биоплазмена аура съвсем не е мистика, а реално съществуваща структура. Тя има своите структура и функция, която може да се използува за диагностика и лечение. Биоплазмения флуид съществува, въпреки скептиците. Нужно е взаимно сътрудничество за неговото изучаване между лекари, енерголечители, атомни физици, химици и др. специалисти.

Мерилин Фергюсън от “Брейн майнд бюлетин” отбелязва, че “ холистичния модел е една нова парадигма, една нова единна теория, която би обединила прекрасния свят на природата, науката и духа”.

“Тогава влезе другият ученик.. и видя, и повярва.”

Йоан. 20: 8Чакрите- вълшебните колела на здравето

Съвременните научни изследвания установиха, че биоплазматичното тяло на човека наистина съществува. То не е аморфна маса, ограждаща тялото, а има сложна 7 слойна структура. Биополето е посредника между околната енергия и физическото тяло. Преносът на енергия се осъществява с помощта на 7 центъра, наречени чакри.

Лекарят би се усмихнал скептично на нещо, което не може да бъде видяно. Неговият модел е следният: Нервните импулси текат по гръбначния мозък към мозъчната кора и обратно. По този път има нервни сплитове- спинални ганглии, които оказват и самостоятелен контрол върху съседните им органи.

Чакрите са описани още в „Упанишади” 1000 г. пр.н.е. Възможно ли е тези толкова отдавна описвани структури да са фикция на йогите? Защо всички езотерични школи и до днес ги описват по един и същ начин? Ние няма да се спираме върху религиозните идеи, вложени в тях, нито психичните им феномени.

Езотеричните школи говорят за основен енергиен поток от опашната кост до мозъка. В „Шат-чакра-нирупана” 10 в. от н.е. се говори за „читрини, бляскава като слънце”, която пронизва всички основи на чакрите, за да излезе през главата. Пътищата на тази енергия са енергийни канали. Ида и Пингала, успоредни на гръбначния стълб, много наподобяват стълбците на Гол и Бурдах в гръбначния мозък.

Чакрите поемат енергия от околната среда, разпределят я и контролират прилежащите им органи. Всеки човек притежава биополе и чакри, които да предадат енергия на тялото. Без енергия животът е невъзможен.

Как изглеждат чакрите? Те са фуниеобразни структури с клапен механизъм, свързани с основния енергиен ствол на гръбначния мозък. Йогите ги описват като цъфнали лотоси. Има 7 главни и 21 второстепенни центъра. В опашната кост и на темето се намират крайните чакри, които не са чифтни. Останалите са чифтни отпред и откъм гърба. Имаме двойни полова, диафрагмална, сърдечна, гърлена и челна чакра (последната в двойка със задния ментален център). В тези двойки при здраве има баланс на енергията.

Тоест, ако погледнем прагматично - и в двата модела говорим за основен поток на енергия и информация, течащ по гръбначния мозък и за контролни центрове по протежението му с относителна автономност.

Скептикът би предположил, че чакрите са някаква проекция на спиналните ганглии. Биофизичните изследвания и лечителите са обаче единодушни, че това не са взаимоотричащи се, а паралелно действуващи структури- материална и полева.

Първо описание на чакрите в Европа е направено от Чарлз Ледбитър през 1927г. Той споменава за 7 чакри, които се въртят. Поемайки енергия, те образуват първични сили, подобно спици на колело. Броят на спиците отговаря на т.нар. венчелистчета, описвани от йогите. Всяко едно венчелистче /спица/ резонира и поема определена енергийна честота и така сумарно чакрата възприема само определен диапазон от честоти на енергия, която разпределя в органите. Можем да оприличим чакрите на миниатюрни радиостанции, имащи различен обхват. Чарлз Ледбитър категорично отнася всяка чакра към определен нервен сплит: основна чакра - опашен, полова- сакрален, пъпна- слънчев сплит, сърдечна - сърдечен, гърлена - горен, среден и долен шиен плексус, челна - хипофиза, теменна - епифиза.

Хироши Мотояма от Токийския институт по религиозна психология е признат от ЮНЕСКО за един от 10-те най-изтъкнати парапсихолози в света. Той изследва 100 души доброволци в изолирана от електромагнитни вълни Фарадеева клетка. С меден електрод и фотоклетка на 12-20 см. от тялото е установено съответствие между местоположението на чакрите и спиналните центрове. Нещо повече- сърдечната чакра е излъчвала слаба светлина и енергия 10-100 kHz/сек.

В Шанхайския институт по атомна и ядрена физика са регистрирали и звукова компонента, излъчвана от чакрите. В И-т по биоинформация „А.С.Попов” също потвърждават, че живите организми излъчват вибрации с честота 300-2000 нанометъра.

Барбара Ан Бренън - атомен физик в НАСА и психотерапевт говори за ниски миливолтови сигнали, установени със сребърни датчици на кожата, като всяка честота отговаря на определен цвят, описван от присъствуващи т.нар. четци на аура. Например за зелено- 250-475 херца, жълто- 500-700, оранжево- 950-1050 и т.н.

Всяка чакра регулира и определени ендокринни жлези. Коренната чакра е свързана с надбъбреците, половата - с пол. жлези, слънчевия сплит - с панкреаса, сърдечната - с тимуса, гърлената чакра - с щитовидната жлеза, челната - с хипофиза, теменната - с епифизата.

Поразителен факт е, че честотите, на които резонират чакрите отговарят на броя на венчелистчетата, описвани в древността. Така първата чакра резонира на 4 честоти, половата- на 6, слънчевия сплит – на 10, сърдечната -12, гърлената - 16, челната - 96 и теменната - на 960 вълни и за това се нарича хилядолистен лотос.

В състояние на здраве чакрите се въртят по посока на часовниковата стрелка и приемат енергия, подобно правилата на електромагнетизма. При заболяване може да има недостиг или натрупване на енергия. В резултат страдат както прилежащите органи, така и тези на съседните чакри, до които не достига енергия. Когато се върти обратно на часовниковата стрелка, чакрата излъчва енергия навън и има недостиг. Това се получава в резултат на негативни мисли, чувства и поведение. Тогава освен лечение на чакрата се препоръчва и психотерапия.

Както биофизиците, така и лечителите, включително иглотерапевтите са категорични, че най-напред болестни промеви настъпват в биополето и неговите енергийни центрове. Тяхната диагностика може да бъде ценно превантивно средство.

Китайската школа по лечение с цигун (биоплазматична енергия) на гранд мастър Чоа обучава лечители, които да могат да поставят диагноза на болната чакра и да я лекуват. Има много степени на обучение с изисквания за умения, изпит и сертификат. Може да се поучим от толкова сериозна система на обучение.

Третирането на болната чакра води до лечение на прилежащия заболял орган. Тъй като чакрите са свързани със спиналните ганглии и ендокринните жлези, би следвало да очакваме нормализиране на нервно-вегетативния и ендокринен баланс на съответната област. Но има и много по-мощен ефект. Според гранд мастър Чоа, нормализирането на енергийния поток в засегнатата област създава многократно ускорен катализиращ ефект на самовъзстановяване. Лечението се провежда паралелно с лекарските предписания.

У нас има Научноизследователски център по медицинска биофизика за изучаване биополето на човека и лечителските дарби. От 2001г. е стартиран проект EUHEALS, в който участвуват и 10 български лечители с цел изследване и узаконяване на биотерапията в международен мащаб. При този проект лечителят е прикрепен към медицински екип и всичко се документира.

Негативния и деструктивен подход към лечителските дарби у нас не носи полза за пациента. Време е и двете страни да се отърсят от средновековните суеверия и да погледнем на човека като нещо много повече от прост механизъм. И лекарят и лечителят да си подадат ръка за съвместна работа по добрите правила на превантивната медицина.Меридианите и енергийните канали са едно и също нещо

За да се запознаем с цялостния модел на биополето, трябва да насочим вниманието си не само съм чакрите, но и към енергийните канали, които ги свързват помежду им и със всички органи и системи. Следващата ни спирка в мисленото пътешествие е Китай и акупунктурата като метод на лечение.

Дошла от древността, акупунктурата е една от методиките, които са признати от официалната медицина. Много от изследванията са насочени да обяснят механизмите на нейното действие, както и енергийния модел на човека.

Първият писмен паметник за акупунктурата намираме от 3 в. пр. н. е. в Китай, но тя се прилага от 5 хилядолетия насам. През 6 век от н. е. е пренесена в Япония, а по-късно в Корея, Монголия, Виетнам, Филипините и др. В Европа методът е известен от 17 в., но започва да се прилага усилено във Франция и Германия през 19в. През 1945г. в Париж е създадено международно дружество по акупунктура.

В България иглотерапията се развива от 60-те години на нашия век.

Какви схващания стоят в основата на този метод? Човешкият организъм извършва с околната среда обмен на материя, енергия и информация. В него енергията тече по меридиани, образувайки цялостна мрежа. Всеки меридиан има повърхностна част на кожата и вътрешна част, преминаваща през и контролираща даден орган. По тези енергийни канали има по кожата биологично активни точки, върху които може да се въздейства при заболяване. Има 14 меридиана и 670 класически точки върху тях. В основата на учението за меридианите стои баланса между противоположните начала - ян и ин.

Ин олицетворява женското начало, свързано е с холинергичната нервна система и сърцето, белия и черен дроб, далака и панкреаса, бъбреците.

Ян олицетворява мъжкото начало, свързано е с адренергичната нервна система и кухинните органи – стомах, тънко и дебело черво, пикочен и жлъчен мехур. Допълнителни кухинни органи се приемат мозъка и матката.

Енергията циркулира по меридианите, създавайки непрекъснат поток и пълен кръговрат за 24 часа. Всеки меридиан и съответния му орган имат свой час на максимална активност. Това е т.нар. циркаден ритъм. Например белия дроб има максимум 3-5ч. сутринта, дебелото черво - 5-7ч., стомаха -7-9ч. Бъбречните кризи са по-чести 17-19ч., когато е максимума на този меридиан, а жлъчните - 23-01ч. Познаването на биоритъма на органите може да се използува в лечението им. Би могло концентрацията на медикамента да има връх, съвпадащ с максималната активност на болния орган.

Акупунктурните точки днес могат да бъдат стимулирани освен по класическия способ, също и с ел.ток, магнити, ултразвук, лазер, лед, пчелна отрова и др.

Стимулирането на биологично активните точки предизвиква директно дразнене на нервните окончания, както и отделяне на редица биологично активни вещества. Налице е общо успокоително действие, поради влиянието върху ретикулярната формация в мозъка. Обезболяващия ефект според теорията за входната врата се дължи на дразненето на дебелите А влакна в задните рога на гръбначния мозък, което пречи на болевите импулси от тънките С влакна да се възприемат нагоре. Нова теория разглежда таламуса в мозъка като втора такава врата. Друга хипотеза счита, че при акупунктура се освобождават собствени обезболяващи ендорфини.

Какво е особеното на акупунктурните точки? Защо въздействието върху тях има лечебен ефект? Още през 1946г. Нибое извършва първите проучвания на техния електромагнетизъм. В своите монографии той установява, че кожното съпротивление около акупунктурната точка е 15-20 пъти по-голямо, отколкото в центъра й. Така с изследване на кожното съпротивление могат да се намерят точните места на акупунктурните точки. Хистологичното им изследване установява, че те са изградени от особен вид рехава съединителна тъкан с множество сочни клетки с гранулации, богати на биологично активни и вазоактивни субстанции, както и повече нервни сплетения.

Според Барбара Ан Бренън акупунктурните точки и меридиани се вписват в енергийния модел на човека .На практика тези точки са най-малките чакри, разпределящи енергията по тази мрежа. Какво тече по тази мрежа? Това е енергиен флуид, носещ материя, енергия и информация. Този енергиен флуид има корпускулярно-вълнови и електромагнитни характеристики, вече известни на изследователите.

Има ли действително съвпадение между акупунктурните меридиани от китайската медицина и надите- енергийните канали, известни от дълбока древност на йогите? На този труден въпрос се е опитал да отговори един от най-изтъкнатите парапсихолози в Япония - Хироши Мотояма. С помощта на съпоставяне с древните текстове и измервания той установява, че такова съвпадение има. Така например Аламбуса нади отговаря на предния срединен меридиан. Куху нади - на меридиана на черния дроб. Шанкхини нади - на бъбреците, Сарасвати нади - на далак и панкреас, Варуна нади - на дебелото черво. Паясвини нади - на жлъчния мехур, Висвадари нади - на стомаха. Сушумна нади е равен на вертикалния енергиен поток в средата на гръбначния мозък. Ида и Пингала са разположени от двете страни на гръбнака, на втората линия на меридиана на пикочния мехур. Защо те са толкова важни? Там са разположени т.нар. съчувствени точки на всички органи. Анатомично те са разположени точно срещу спиналните ганглии, разположени като броеница, но отвътре на тялото, успоредно на гръбначния стълб и отговарящи за нервно- вегетативното равновесие на органите.

Съчувствените точки са разположени точно по нервно-вегетативната инервация на органите, за което отговарят определени участъци- сегменти от гръбначния мозък. Всички меридиани имат връзка с вертикалния енергиен поток в гръбначния мозък.

Всеки меридиан е контролиран от съответна чакра. Как става това? Къде се съединяват? Чакрите са фуниеобразни структури, имащи доказана връзка с вертикалния енергиен поток и спиналните ганглии. Ако си представим чакрата като електрическа крушка, върхът й ще опира в гръбначния мозък, а страничните й части - в спиналните ганглии и съчувствените точки от двете страни на гръбначния стълб.

И така, изправени сме пред единен енергиен модел на човека, една мрежа, по която тече енергиен флуид. Контролът по тази мрежа се осъществява с помощта на чакрите, които преразпределят и насочват енергийния транспорт, в зависимост от конкретните нужди на органите. Всъщност, нещата са далеч по-сложни, тъй като това описание е едва за първия слой на биополето от общо седем. На всеки нечетен слой има пак такава мрежа, която повтаря органите и системите. Връзката между тези мрежи се осъществява посредством чакрите.

Какво означава това, че има единен енергиен модел на човека? Това значи, че от дълбока древност до наши дни различните езотерични школи говорят за едно и също нещо. Това значи, че акупунктурата, акупресурата, обикновения масаж, цигун - лечението на чакрите, методите на безконтактно лечение, дистанционното лечение по метода на Силва - всички те се базират на енергийния модел.

Биоплазматичния енергиен модел не е фикция. Той действително съществува, може да бъде изучен и да послужи за диагностика и лечение на заболяванията.

Тази мрежа от светлина става все по-доловима за съвременните научни изследвания, но с това не губи от своята Божествена простота и очарование..Седемте слоя на биополето- седемте небеса

От древността до наши дни всички езотерични школи разглеждат биополето като съставено от „тела”, които са вмъкнати едно в друго като матрьошки. Наистина ли е така?

Известната психотерапевтка, лечителка и физик в НАСА - Барбара Ан Бренън разглежда подробно структурата на биополето на базата на съвременните изследвания.

Биоплазматичното тяло е съставено от материя с корпускулярно-вълнови и електромагнитни свойства, газов флуид. Налице са седем слоя. Нечетните слоеве имат собствена структура, а четните са флуидообразна субстанция. Всеки слой може да се разглежда като ниво с по-високи вибрации.

Структурно организираните слоеве на аурата ни съдържат всички форми на физическото тяло- органи, кръвоносни съдове и пр., както и допълнителни форми, неприсъщи на него.

Всички слоеве имат връзка с вертикалния енергиен поток, циркулиращ в гръбначния стълб, както и със хоризонтално разположените чакри. На практика не всеки слой има по 7 чакри, а те „пробиват” 7-те слоя със все по-високи вибрации на възприемане.

1.Ефирното тяло

Най-близко разположено до физическото тяло, с дебелина от 0.6 до 5 см. Структурата му включва всички анатомични части и органи. Слоят пулсира с честота 15-20 цикъла в минута. Според д-р Джон Пиеракос той е енергийна матрица на органите, правеща ги такива, каквито са, благодарение на паяжиновидната си структура, която ги повтаря и подхранва на клетъчно ниво. Този слой може да се види от всекиго в слабо осветено помещение на чисто бял, черен или тъмносин фон, ако се вгледаме в ръцете си или човека срещу нас. Някои биха забелязали бледосиво или синьо излъчване от ръцете като ръкавици, както от нагрята печка. Това е първият слой.

2. Емоционалното тяло.

То е флуидообразен слой, без структура. На разстояние 2.5-7.5 см. от физическото тяло. Този слой е отражение на нашите чувства, обагрени в различен цвят. Тъмночервеното изразява гняв, розовото- любов, синьото- истина, лилавото- възвишена духовност, сребърно златистото- душевна чистота. Страхът е сивкаво бял, а мъката- оловносива. Някои от тези цветове се задържат по-дълго време, в зависимост от чувствата, които са ги породили. Раздалечавайте и приближавайте дланите си една срещу друга няколко пъти. После бавно ги приближавайте, докато усетите съпротивление. Там е емоционалното тяло.

3. Менталното тяло.

То е на 7.5-20 см. от тялото. Това е слоят, свързан с мислите и умствените процеси. Има жълт цвят, в който плуват мехурчетата на мисъл-формите. Фокусирайки вниманието си върху определена мисъл, тя засилва влиянието си върху нас. Тъй като мислите и чувствата са свързани, често се получава наслагване на цветове от емоционалното тяло.

4. Астралното ниво.

То е на 15-30 см. от тялото. Свързано силно със сърдечната чакра, то е обагрило цветовете си в розова светлина. Това е нивото, с което създаваме контакти, нивото на влюбените и първото ниво на астралния свят.

5.Ефирната матрица.

Достига до 75см. от тялото на човека. Това е структура, която е шаблон на първия слой на биополето. За нея важи неевклидовата геометрия. Тук сферата се очертава от формите извън нея, това е пространство негатив. Ефирната матрица е, образно казано, като детска кофичка за пясък, а пясъка е първия слой, матрица на физическото тяло. Тук са повторени всички органи, включително и чакрите. Тук звукът създава материя и е подходяща звукотерапията.

6. Небесното тяло.

Разположено на 60-90 см. от тялото. С него изживяваме духовен екстаз. Тук усещаме неразривната връзка с околния свят и любовта към него. Този слой има златисто сребърно сияние като пайети от седеф.

7. Кетерната матрица.

Разположена на 75-105 см. Съставена е от фини златисти нишки- решетъчна структура на физическото тяло и всички чакри. Можем да си представим основния енергиен поток от гръбначния стълб като водопад, който се излива на това ниво. Това е матрицата на настоящия живот. В цветни светлинни обръчи се предполага, че там се съхраняват миналите животи, описано от Джек Шуорц.

Яйчената черупка

Биоплазматичното тяло завършва с черупка с дебелина 0.6-1.3 см. Тя е много здрава и устойчива, предпазва проникването в биополето. Тя вибрира с голяма скорост и се явява вместилище на биоплазматичното тяло.

Независимо от религиозната система, езотеричните школи са единодушни в структурата на биополето. Индийската традиция, описана от Женевиев Полсън в „Кундалини и чарите” също говори за 7 тела. Японската школа по Тантра-йога дават подобно разделяне. Китайската школа по цигун говори за вътрешна аура, аура на здравето и външна аура. На практика това са първите 3, следващите 3 слоя и кетерната матрица с обвивката. Това разделяне не противоречи на гореизложеното, а е направено за по-практичен подход при лечението.

Какво е значението в практичен смисъл? То има отношение към различните подходи при лечение на болести и други травми на тези слоеве. По един начин лечителят би лекувал първите 3 слоя, а по съвсем друг- по-горните. Травмите на кетерната матрица се изключително сериозно нещо, което може да се третира само от изключително опитен лечител. Диагностиката на тези слоеве би спомогнало да се открие каква психотравма е причинила дадено заболяване. Нещо повече- да се разберат психотравмиращите моменти и недъзи на личността, неправилни модели на поведение, вредни за конкретния човек. Променяйки отношението към себе си и околните, пациента влиза в хармония със себе си, със собствения си живот. Това е т.нар. психотерапия на личността, описана от Ева Пиеракос. Тя е задължителна в хода на лечението с биоенергия. В противен случай, без да промени начина си на живот, пациента няма да е отстранил травмиращите го фактори и лечението би имало временен ефект. Последното важи не само за алтернативната медицина , а за медицината изобщо.

Имайки в предвид структурата на биополето, по нов начин звучи максимата „Ex ovo omnia” - „Всичко произлиза от яйце”.Изтъкани от светлина

Ние сме изтъкани от светлина. Живата материя е изградена от милиарди трептящи частици, които поемат светлинната енергия. Без да правим никакво усилие, ние поемаме светлинните вибрации, наситили въздуха, водата, храната. Нашата аура е уникална структура, която също поема енергията от природната среда.

Видимата светлина не е еднородно излъчване. Нейната палитра от инфрачервения до ултравиолетовия спектър обагря нашето настроение, тяло и его. Според Сюзън Чиазари светлинната енергия се разделя на съставните си цветове в епифизата в мозъка.

В здравото тяло трябва да има баланс между затоплящите цветове- червен, оранжев, жълт и охлаждащите и успокояващи – син, индиго, лилав. Зеленият цвят е хармонията в средата на светлинния спектър.

В нашата аура цветовете се възприемат от чакрите, които резонират и са обагрени в същия цвят, който възприемат. По този начин те предават на органите, които контролират само нужния им вид енергия. Известната цветотерапевтка Сюзън Чиазари описва цвета на чакрите: основна - червен, полова - оранжев, диафрагмална - жълт, сърдечна - зелен, гърлена - син, челна - индиго и теменна- лилав.

Още в древните ведически писмена като Упанишади, Шат-чакра – нирупана и др. се описват различни по цвят видове енергия, които организма възприема – прана (жълта), апана (оранжево-червена), самана (зелена), удана (виолетово-синя) и вяна (розова). Там се разглежда много подробно смисъла и значението на всяка чакра, като за пъпната чакра се споменава, че е зелена. Цветът на сърдечната чакра е спорен за изследователите и вероятно зависи от степента на духовното развитие на човека. Най-често тя е пастелно розова или златиста.

През 1927г. Чарлз Ледбитър, описвайки чакрите говори също и за разпределение на енергията по цвят в човешкия организъм. Опитите на д-р Валори Хънт през 1989г. действително регистрират с апаратура постъпването на цветните вибрации в човешкия организъм. Всеки цвят има своя честота или образно казано, вс
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://2012anewage.bulgarianforum.net
 
Изтъкани от светлина
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
2012 A New Age :: Полезно по пътя-
Идете на: